Σύλλογος Καρκινοπαθών Πιερίας

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Πιερίας, ιδρύθηκε το 2003, έχει έδρα την πόλη της Κατερίνης και δραστηριοποιείται σε όλο το Νομό Πιερίας. Προστάτιδα του Συλλόγου είναι η Αγία Αικατερίνη με την οποία ταυτίστηκε και το όνομα του Συλλόγου με την πάροδο του χρόνου. Έχει ως μέλη άτομα που έχουν νοσήσει ή νοσούν από κάποια μορφή καρκίνου, ενήλικους και παιδιά, τα μέλη των οικογενειών τους, εθελοντές και ευαισθητοποιημένους συνανθρώπους μας.

 

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Πιερίας είναι τακτικό μέλος της ECPC (European Cancer Patient Coalition) και ιδρυτικό μέλος της ΕΛΛΟΚ (Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου).

 

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στην εξωστρέφεια, υιοθετώντας μία περισσότερο αισιόδοξη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του καρκίνου, με σκοπό να φέρει το Σύλλογο πιο κοντά στην κοινωνία και να αναπτύξει δράσεις ενημέρωσης που θα εστιάζουν στην πρόληψη και τις συνθήκες υγιούς διαβίωσης και διατροφής του πληθυσμού, στοχεύοντας στην αλλαγή νοοτροπίας της νέας γενιάς ως απαραίτητο συστατικό για ένα αύριο με «λιγότερο καρκίνο».

Διοικητικό Συμβούλιο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιώργος Καπετανάκης

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρασκευή Παππά

Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ράνια Καραμήτσιου

ΤΑΜΙΑΣ: Ελένη Καστανάρα

ΜΕΛΟΣ: Ιωάννα Λαγομίχου

ΜΕΛΟΣ: Άννα Μαντουλίδου

ΜΕΛΟΣ: Χρυσή Μοσχοπούλου

Στόχοι – Πρόγραμμα Δράσης 2020

Την τρέχουσα και την επόμενη χρονιά, ο σύλλογος έχει θέσει ως κεντρικό του στόχο την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών με τοπικούς φορείς και παράλληλα την ανάδειξη της αξίας της πρόληψης και των προ-συμπτωματικών ελέγχων ως θεμέλιο λίθο στον αγώνα απέναντι στον καρκίνο. Στο πλαίσιο αυτό έχει θέσει ως προτεραιότητα και αναλαμβάνει δράση, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ενηλίκων των παιδιών και των εφήβων, σχετικά με τα εξής θέματα:

    • Ανάπτυξη εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, σχετικά με τη Δωρεά Μυελού των Οστών, σε συνεργασία με την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», με τη συνδρομή του Γ. Νοσοκομείου Κατερίνης και τοπικών φορέων της πόλης μας.
    • Στήριξη άπορων ασθενών με καρκίνο και των οικογενειών τους, με διανομή τροφίμων για την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους
    • Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο Κεφαλής & Τραχήλου
    • Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Δέρματος
    • Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Ουρογεννητικό Καρκίνο (Ουροδόχος Κύστη, Προστάτης, Νεφρά)
    • Δράσεις ενημέρωσης σχετικά με την αξία της πρόληψης και των τακτικών ελέγχων για τον καρκίνο του μαστού,
    • Προμήθεια υλικών και υποστήριξη του προγράμματος της νοσηλείας κατ’ οίκον, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Κατερίνης
    • Υλοποίηση της εκστρατείας ενημέρωσης των μαθητών των Λυκείων της Κατερίνης σχετικά με τον υιό των κονδυλωμάτων (HPV) σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, τον Ιατρικό Σύλλογο Κατερίνης, την Περιφέρεια Πιερίας, το Δήμο Κατερίνης και τη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Ν. Πιερίας.
    • Ενέργειες για τη δημιουργία Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας στην Πιερία
    • Υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης σε οικογένειες ασθενών σε συνεργασία με εθελοντές ψυχολόγους στην περιοχή μας.