15η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Με σύνθημα «Η καλύτερη επιβίωση μπορεί να επιτευχθεί «μέσα από τα χέρια σου» #throurhyourhands, η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Παιδιατρικής Ογκολογίας (SIOP) γιορτάζει και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας.

Η κατάλληλη θεραπεία, την κατάλληλη στιγμή, από την κατάλληλη θεραπευτική ομάδα, αποτελεί το «μότο» που επιδιώκει να κάνει τη διαφορά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, στοχεύοντας στη μείωση των ανισοτήτων. Στο 80% φτάνει η συνολική επιβίωση από τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας στις χώρες με υψηλά εισοδήματα, ενώ το ποσοστό αυτό υποχωρεί στο 20 – 30% σε εκείνες με μεσαίο ή χαμηλό εισόδημα, όπου όμως καταγράφονται οι τρεις στις τέσσερις περιπτώσεις.
Κάθε χρόνο περίπου 300 – 350 παιδιά διαγιγνώσκονται με καρκίνο στη χώρα μας και πάνω από 25.000 σε όλη την Ευρώπη, ενώ περίπου 4.500 χάνουν τη ζωή τους. Με τον καρκίνο να αποτελεί τη Νο 1 αιτία θανάτου από ασθένεια σε παιδιά με ηλικία μεγαλύτερη του ενός έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο για τον καρκίνο παιδικής και εφηβικής ηλικίας στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο καταπολέμησης του Καρκίνου το οποίο μόλις πριν ένα χρόνο ανακοίνωσε.

Οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στους καρκίνους που εμφανίζονται στην παιδική ηλικία και σε εκείνους που εμφανίζονται σε ενηλίκους, αλλά και οι ιδιαίτερες συνθήκες αντιμετώπισης και παρακολούθησης που απαιτούνται για τα παιδιά, οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην υιοθέτηση ενός σχεδίου το οποίο προβλέπει δράσεις που θα υποστηρίξουν ολιστικά και διαχρονικά τους μικρούς ασθενείς με καρκίνο. Συγκεκριμένα, στόχοι του προγράμματος είναι:
• Να εξασφαλιστεί η παρακολούθηση των παιδιών με καρκίνο και κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους, με εστίαση στις ιδιαίτερες ανάγκες που είναι πιθανό να εμφανίσουν
• Να εστιάσει στη μείωση της τοξικότητας που είναι πιθανό να προκληθεί από τις θεραπείες και να βελτιώσει τις συνθήκες για μελέτη και έγκριση νέων φαρμάκων που προορίζονται αποκλειστικά για παιδιά
• Να δοθεί προτεραιότητα στην ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζονται τα παιδιά και οι οικογένειές τους
• Να ληφθεί μέριμνα για τη συνέχιση της εκπαίδευσης των παιδιών
• Να καταγραφούν οι ανάγκες για βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας

Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι το 2022 θα ιδρύσει ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο Νέων που Επιβίωσαν από τον Καρκίνο, με στόχο την ενδυνάμωση και υποστήριξη κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους, με παράλληλη έμφαση στη σημασία της διαχρονικής παρακολούθησης της υγείας τους, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και ενθάρρυνση της συμμετοχής τους ως εκπροσώπων των ασθενών σε φορείς που τους αφορούν.

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Πιερίας, έχοντας πλήρη αντίληψη των προβλημάτων και των αναγκών που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες παιδιών που νοσούν από καρκίνο, στην περιοχή μας, στέκεται αρωγός και επιθυμεί να προσφέρει ουσιαστική στήριξη με κάθε πρόσφορο μέσο. Στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με την ογκολογική μονάδα του παιδιατρικού νοσοκομείου Αγία Σοφία στην Αθήνα, λειτουργώντας ως γέφυρα επικοινωνίας.

Ταυτόχρονα, εν όψει της παγκόσμιας ημέρας για τον καρκίνο παιδικής και εφηβικής ηλικίας ανακοινώνει τις παρακάτω πρωτοβουλίες και δράσεις:
1. Συμμετοχή στο πρόγραμμα εξασφάλισης δωρεάν στέγης για το 2022 για τις οικογένειες παιδιών που νοσούν από καρκίνο και χρήζουν προσωρινής διαμονής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την πραγματοποίηση των αναγκαίων θεραπειών, σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου.
2. Την έναρξη προγράμματος ψυχολογικής υποστήριξης για κάθε παιδί που νοσεί από καρκίνο και την οικογένειά του.
3. Έναρξη νέου κύκλου ενημερωτικών δράσεων για την εγγραφή εθελοντών δοτών μυελού των οστών σε συνεργασία με το Σύλλογο Εθελοντών Δοτών μυελού των Οστών «Όραμα Ελπίδας»
4. Έναρξη του προγράμματος «είμαστε κοντά σου» με το οποίο ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Πιερίας, επιδιώκει να συναντήσει ασθενείς και τις οικογένειές στον τόπο κατοικίας τους, στην κοινότητα, να καταγράψει τις ανάγκες τους, να προσφέρει βοήθεια, λύσεις, υποστήριξη και ενδυνάμωση.

Με την πανδημία σε αποδρομή και τα προβλήματα που αυτή έχει προκαλέσει να είναι ακόμη παρόντα, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Πιερίας, καλεί τις οικογένειες των παιδιών που νοσούν από κάθε μορφή καρκίνου, να έρθουν σε επαφή με το Σύλλογό μας, ο οποίος αποτελεί την επίσημη φωνή όλων των ασθενών με καρκίνο και των οικογενειών τους στην Πιερία, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα παραπάνω προγράμματα υποστήριξης